Kategorier
Juridik

Hur pratar man med barn om sexuella övergrepp?

Är du medveten om vad ditt barn eller din tonåring gör på internet? Vet du vilka sidor som besöks och vad som egentligen sker på alla appar såsom Tiktok, Snapchat, Twitter och Facebook? Internet har förändrat våra liv till det bättre, men det finns även avigsidor som måste belysas hårdare. Det rådet en rå ton, det sker öppen mobbing och dagligen så inträffar sexuella övergrepp bakom datorskärmar och i mobiltelefoner. Hur mycket vet du egentligen som förälder?

Många föräldrar idag har svårt att skilja på verklighet och på livet som sker i den virtuella världen. Barn och tonåringar är skyddade – de sitter hemma och surfar samt socialiserar med sina vänner. Det är en falsk trygghet. Antalet anmälningar av sexuella övergrepp ökar nästan för varje år och den stora förklaringen till detta är just internet. Det är inte bara barnen och ungdomarna som hittat sysselsättning online – det gäller även för förövare. Det viktiga är att man som förälder inkluderar även sexuella övergrepp som sker på nätet i det viktiga samtalet som man bör ha tillsammans med sitt barn och med sin tonåring.

Man brukar prata om att man gällande sex och samlevnad har ett snack med sin tonåring. Ett snack där man förklarar vad man ska tänka på, vad som är okej, hur man sätter egna gränser och hur det här med sex och den egna sexualiteten fungerar. Skillnaden mellan det snacket och gällande sexuella övergrepp är att det senare kräver uppföljning: det handlar inte om ett snack – det handlar om regelbundna samtal i syfte att alltid påminna om vad som är okej och vad som kan räknas som ett sexuellt övergrepp. Det gäller såväl för mindre barn som exempelvis går i förskola, deltar i idrottsaktiviteter och som träffar andra vuxna och andra barn.

Stopp – min kropp! Tala med ditt barn om sexuella övergrepp

Barnet ska lära sig att den egna kroppen är just den egna kroppen. Vilka kroppsdelar är privata är viktigt att lära sig – och samma sak gäller för den egna integriteten: ett barn bestämmer över sin egen kropp och ska själv sätta gränser över vad som är okej och inte. Vill inte ditt barn ge en kram till en vuxen – respektera detta. Det är ett positivt exempel på hur barnet sätter gränser och markerar en egen integritet. Viktigt är även att man talar öppet om vad som är okej och inte gällande andras kroppar. Var får man ta och var får man inte?

Hemligheter är något att tala öppet om. Lär barnet skillnaden mellan en bra hemlighet och en dålig sådan. Att hålla en hemlighet som man mår dåligt av är okej att berätta – även om en annan vuxen sagt att man aldrig får säga något till sina egna föräldrar. Det är alltid okej! Tänk även på att tala om sådana saker utan att skuldbelägga. Detta gäller i synnerhet om du misstänker att ditt barn blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp eller om barnet de facto tar mod till sig och berättar om ett sådant. Du som förälder ska stötta och aldrig döma: det är aldrig ditt barns fel.

Prata även öppet om de risker som finns med internet. Förklara att barnet/tonåringen aldrig exempelvis ska skicka bilder till någon eller gå med på att träffa någon okänd person via nätet. Det finns tyvärr många exempel på där en man utgett sig för att vara exempelvis en annan tonåring, stämmer träff och att det hela slutar med en våldtäkt. Samma sak kan gälla för bilder som skickas och som sedan används i ett utpressningssyfte. Barn och ungdomar saknar ofta konsekvenstänk: det måste du som förälder vara medveten om.

Här finns med information och möjlighet till juridisk hjälp för den som blivit utsatt för en våldtäkt: våldtäkt.com