Kategorier
Begravningsbyrå

Varierande gravstenar i Stockholm 

Förr speglade gravstenar i Stockholm folks status. Ju pampigare sten, desto mer betydelsefull person. Numera är det enkelhet och kultur som känns viktigast. 

Det är förstås till stor hjälp att yrket står nämnt på många gamla gravstenar i Stockholm. Speciellt på den tiden då man tog nytt efternamn efter faderns förnamn kunde det bli lite rörigt med alla Erik Persson och Per Eriksson och det kan vara svårt att leta upp rätt gravsten. 

Men de enorma stenar som var rena monument över en grosshandlare eller direktör ser man sällan numera. Det är vackra, stilrena och lite mindre gravstenar i Stockholm man väljer, och yrket är inte viktigt mer än att det anger en personlighet, ibland med en kulturell symbol.

Gravstenar med bilder på

Om det är någon som har dött ung kan man ofta se ett foto på gravstenar i Stockholm. Bilder har kommit på senare tid, och även gravstenar i unik design och med utsmyckade detaljer. Det kan vara duvor eller någon annan symbol. 

Man vill ofta visa en persons intressen eller egenskaper på moderna gravstenar. En målare kan exempelvis ha en bild av en palett ingraverad. Här är det inte längre ett sätt att stoltsera med makt och status, utan alla är så att säga lika mycket värda på kyrkogården.

Gravstenar i Stockholm följer trender 

Det är också populärt med liggande stenar. Förr var det kanske en kostnadsfråga, men nu är det helt enkelt en bedömning av vad som är praktiskt. Många gamla gravstenar i Stockholm har behövt restaureras när stenen börjar luta, men en liten, liggande sten utgör ingen fara.

Trender kan vara att det finns många gravar med natursten, som är en helt obehandlad, rundad sten, hämtad direkt från naturen. Den kan ha inskription i svart eller guld. Annars väljer man traditionella gravstenar i Stockholm av marmor eller granit.

För att kunna få mer information besök: gravstenar-stockholm.se